Iedereen heeft weleens zo een dag meegemaakt dat je in de ochtend al wakker wordt en denkt, dit gaat hem niet worden vandaag omdat je je belabberd zou voelen en niet weet hoe je deze dag tot een goed einde zou kunnen brengen. Op zo een moment is er maar één redmiddel dat jou de dag door zou kunnen helpen. En dat is het nemen van een paracetamol. Wat is een paracetamol en waar zijn die allemaal goed voor?
Wat is een paracetamol?
Paracetamol is een medicijn dat als eerst wordt voorgeschreven wanneer je pijn zou ervaren. Paracetamol is een medicijn dat je met een gerust gevoel in kunt nemen. De werking van paracetamol is koortsverlagend en pijnstillend.
Bij het gebruik van paracetamol is de kans op bijwerkingen vele malen kleiner dan die bij andere pijnstillers. Als je last hebt van koorts, een verkoudheid, pijn of griep, dan zou je daar heel goed paracetamol voor in kunnen nemen. Dit geldt ook voor (jonge) kinderen.
Wat zouden mogelijke bijwerkingen kunnen zijn van paracetamol?
Bij normaal gebruik van paracetamol zijn er maar weinig bijwerkingen bekend. Mocht je paracetamol langdurig gebruiken, dan zou je last kunnen krijgen van hoofdpijn. Paracetamol en alcohol gaan niet zo goed samen. Paracetamol en alcohol worden beide door de lever verwerkt.
Bij alcoholisme is de lever vaak al aangetast en verzwakt, daarom moet je heel voorzichtig zijn met paracetamol en alcohol. De lever die al verzwakt is zal daar extra gevoelig voor zijn.
Hoeveel paracetamol per dag is toegestaan?
De hoeveelheid paracetamol die je per dag mag nemen is voor volwassenen anders als die voor kinderen. Als volwassene mag je 4 keer per twee tabletten van 500 mg paracetamol per dag innemen. Hoeveel paracetamol per dag is dan toegestaan voor een kind?
Bij kinderen is de paracetamol dosering afhankelijk van de leeftijd van het kind. De paracetamol dosering kan ook nog eens anders zijn mocht je voor een andere vorm van paracetamol kiezen als de tablet. De dosering paracetamol die je je kind kunt geven wordt steeds hoger naarmate je kind ouder wordt. Kijk dus goed hoeveel paracetamol per dag toegestaan is.
Paracetamol, zwanger, gaan die twee samen?
Paracetamol, zwanger, die twee gaan wel samen. Helemaal als je last hebt van hevige pijn of koorts. Zorg er alleen wel voor dat je zo kort mogelijk gebruik blijft maken van paracetamol. Zwanger zijn gaat vaak gepaard met deze pijnen en paracetamol zal hier niet altijd tegen werken.
Mochten de klachten niet overgaan, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan dan kijken of er andere pijnstillers voorgeschreven kunnen worden. Niet alle pijnstillers zijn namelijk toegestaan om in te nemen tijdens een zwangerschap.
Panadol en paracetamol, zijn dat dezelfde medicijnen?
Panadol en paracetamol zijn niet dezelfde medicijnen. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat ze dezelfde werkzame stof hebben en dat is paracetamol. Panadol wordt ook gebruikt bij pijn, koorts en griep, net als paracetamol.
De Panadol tabletten hebben een betere absorptie dan de paracetamol tabletten. Hierdoor wordt de paracetamol die in Panadol zit sneller in het lichaam opgenomen. Het voordeel van Panadol is dat er vaak meteen 100 mg paracetamol in verwerkt zit. Hierdoor kun je het doen met 1 tablet in plaats van twee.
Wat kan paracetamol met je lichaam doen bij langdurig gebruik?
Het is belangrijk dat je paracetamol niet langdurig gebruikt. Mocht je maandenlang achter elkaar paracetamol slikken, dan zou het kunnen zijn dat je lever of nieren beschadigd raken. Ook kan je bloedbeeld veranderen. Mogelijke gevolgen zouden bijvoorbeeld bloedarmoede of een verminderd aantal witte bloedlichamen kunnen zijn.
Zorgt paracetamol ook voor andere dingen als pijn en koorts?
Paracetamol zorgt er niet alleen maar voor dat pijn of koorts behandeld worden, ook de slaap wordt hierdoor verbeterd. Naast het verbeteren van de slaap helpt het ook depressieve gedachten weg te nemen, het kan de levenskwaliteit verbeteren.
Hoelang blijft paracetamol werken in je lichaam?
Paracetamol is een stof die makkelijk door ons lichaam wordt opgenomen. Een tablet van 500 mg zal na een uur of 5 weer helemaal uitgewerkt zijn. Dat komt helemaal goed uit, want je mag iedere 6 uur een nieuwe dosering hebben tegen de pijn of koorts.
Is paracetamol te combineren met andere medicijnen?
Hoewel paracetamol de meest gebruikte pijnstiller is die koortsverlagend en pijnstillend werkten zonder recept verkrijgbaar is, is het niet zomaar zo dat je deze kan gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
Mocht je last hebben van hele erge pijn, dan kan het zijn dat het lichaam niet meteen goed reageert op pijnstillers als paracetamol. In zo een geval kun je paracetamol combineren met een andere pijnstiller. Vaak wordt de paracetamol dan gecombineerd met een ontstekingsremmende pijnstiller.
Hierbij kun je denken aan medicijnen als ibuprofen en naproxen. De combinatie van een paracetamol en een ontstekingsremmende pijnstiller kun je veilig in nemen. Dit heeft er alles mee te maken dat ze een ander werkingsmechanisme hebben en ze versterken elkaars werking.
De dosering die je van de ontstekingsremmers in zal hoeven nemen zal vrij laag blijven. Zo wordt het risico op bijwerkingen die bij het innemen van de ontstekingsremmende pijnstillers klein gehouden. Voordat je deze combinatie in gaat nemen moet je wel eerst contact leggen met je huisarts.
Raadpleeg altijd een arts voordat je pijnstillers gaat combineren
Pijnstillers combineren kun je niet zomaar doen. Daarom is het belangrijk dat je altijd eerst contact zoet met een arts voordat je twee verschillende medicijnen tegelijk gaat nemen. Helemaal als je al bloedverdunners slikt is het belangrijk altijd met artsen te overleggen over het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk.
Daarnaast is het ook belangrijk dat dat je je arts laat weten welke medicijnen je allemaal moet nemen, los van de pijnstillers die je hebt. Deze kan dan kijken welke medicijnen je wel of niet kunt combineren met elkaar. Zorg er ook altijd voor dat je je aan de voorgeschreven dosering houdt, dit kan helemaal afgestemd zijn op de mix van medicijnen die je moet nemen.