Je bekijkt nu Hoe slecht zijn sulfaten voor je haar?

Hoe slecht zijn sulfaten voor je haar?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Drogisterijen

Je hoort steeds vaker dat sulfaten slecht zijn voor je haar. Als je je haar goed wil verzorgen wordt er dan ook geadviseerd om sulfaatvrije producten te gebruiken, omdat sulfaat houdende stoffen schadelijk zouden zijn voor het haar. Vaak weten mensen niet eens wat sulfaten zijn en waarom ze dan precies schadelijk zouden zijn voor de haren. Wat valt er allemaal te weten over sulfaten? 

Sulfaten, wat zijn het eigenlijk? 

Tegenwoordig zie je steeds vaker op de verpakkingen van de haarverzorgingsproducten staan dat ze sulfaat vrij zouden zijn. Maar wat heeft dat dan precies te betekenen voor het haar? Sulfaten bestaan over het algemeen uit zouten. 

Hierdoor zijn het meteen ook reinigers die ervoor zorgen dat het haar helemaal ontvet zal worden bij het gebruik ervan. Sulfaten zijn opgebouwd uit twee delen. Dit zijn het water oplosbare deel en het olie oplosbare deel.

Het olie oplosbare deel zal zich bij gebruik aan de vuile delen in het haar gaan hechten. Daarna zorgt het deel dat wateroplosbaar is ervoor dat het vuil zich in het water op zal lossen en op die manier ook weg gespeeld zal gaan worden. 

Naast de reinigende functie zijn sulfaten ook de grondstoffen die zorgen voor het schuimeffect van je doucheschuim of shampoo. Hoe meer schuim, hoe meer sulfaten er aanwezig zullen zijn in het haarverzorgingsproduct dat je hebt gebruikt. 

Waar kun je sulfaten allemaal in vinden? 

Sulfaten kun je over het algemeen terugvinden in cosmeticaproducten. En dan vooral in haar producten en producten voor de huid. Maar als je meer bewust om zou willen gaan met sulfaten, dan moet je vooral gaan kijken naar de verschillende reinigingsproducten. Maar sulfaten komen het meest voor in shampoo. Wat heel normaal is aangezien je met shampoo je haar gaat reinigen. 

Wat zorgt ervoor dat sulfaten schadelijk zijn voor je haar? 

Het is niet helemaal duidelijk waarom er vaak antisulfaat gereageerd wordt. Je hebt sulfaten in allemaal verschillende gradaties, beginnend bij mild tot heel agressief. Waar je wel rekening mee moet houden is dat hoe agressiever de sulfaten zijn, hoe beter ze je haar zullen reinigen. 

Zeg nou zelf, iedereen wil toch rondlopen met schoon en fris gewassen haar? Het kan overigens wel zo zijn dat als je een product gebruikt dat meer agressieve sulfaten heeft, dat je dan last kunt krijgen van bepaalde vormen van huidirritatie. 

Huidirritatie komt het meest voor bij mensen die van nature al een vrij gevoelige huid hebben. Soms kunnen sulfaten zo agressief werken dat ook de natuurlijke olielaag opgelost wordt, met huidirritatie en uitdroging van de huid als gevolg. Mensen met een gevoelige huid kunnen dan ook beter een sulfaatvrije shampoo gebruiken. 

Wat kunnen agressieve sulfaten allemaal veroorzaken? 

Als je een product hebt met agressieve sulfaten erin heb je een product vol boosdoeners in huis gehaald. Als je wil weten of dat zo is, dan moet je de volgende sulfaten in de gaten houden. Het gaat om de Ammonium Lauryl Sulfate en de Sodium Lauryl Sulfate. Staan deze op de verpakking, zorg ervoor dat je dan dit product niet mee zal nemen. Achter op de fles vind je alle ingrediënten bij elkaar. 

Het is natuurlijk wel verschillend hoe mensen op sulfaten reageren. De ene persoon zal al reageren op de milde sulfaten, waar de andere zelfs op de agressieve sulfaten niet eens zou hoeven reageren. Dit heeft alles met de gevoeligheid van de huid te maken. 

Wat zijn de voordelen van sulfaten in de shampoo? 

Sulfaten hebben zo hun voordelen, maar ook zeker hun nadelen. Om te beginnen met de voordelen kun je zeggen dat sulfaten ervoor zorgen dat het haar en de huid grondig gereinigd zullen worden. Sulfaten zorgen er ook voor dat je verzorgingsproduct lekker gaat schuimen.

Een shampoo waar sulfaten in zitten kun je makkelijk door het haar verspreiden en ze zijn minder duur in de aanschaf dan sulfaat vrije producten. Een shampoo met sulfaten ontvet ook je haar. 

Wat zijn de nadelen van sulfaten in shampoo? 

Naast de voordelen kent een sulfaathoudende shampoo ook wel zijn nadelen. Een van de nadelen is dat het sulfaat in de shampoo kan zorgen voor uitdroging van de huid en het haar. Bij mensen die al een gevoelige huid hebben kan het sulfaat in de shampoo ook zorgen voor huidirritatie. 

Naast deze lichamelijke ongemakken is een ander nadeel ook dat de shampoos waar sulfaat in zit niet zo goed zijn voor ons milieu. Wil je meer milieubewust door het leven gaan laat dan verzorgingsproducten waar sulfaat in zit links liggen en hou het bij producten waar geen sulfaat in zit. 

Welke sulfaatvrije shampoos zijn er allemaal? 

Als je hebt besloten dat je voor een sulfaatvrije shampoo wil gaan kun je kiezen voor een sulfaatvrije shampoo voor gekleurd haar, de geïrriteerde hoofdhuid of een zilvershampoo. 

Sulfaatvrije shampoo voor gekleurd haar

De sulfaatvrije verzorgingsproducten voor gekleurd haar zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de hoofd behoeftes van het haar. Vaak heeft dat te maken met een behoefte aan vocht, proteïnen en kleurbehoud. Ook zonder sulfaten is het mogelijk je gekleurde haar op een goede manier te verzorgen. 

Sulfaatvrije shampoo voor de geïrriteerde hoofdhuid

Als je snel last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid of je hoofdhuid is al geïrriteerd, dan doe je er goed aan om de sulfaten te mijden. Vaak worden sulfaatvrije shampoos veganistisch gemaakt. Hiermee wordt de balans van het haar en de hoofdhuid herstelt. Hierdoor zal de hoofdhuid ook rustiger zijn. Je hoofdhuid is dan niet alleen gezond, je haar wordt er ook supersterk van. 

Zilvershampoo

Veel vrouwen gebruiken regelmatig een zilvershampoo. Daar zitten meestal sulfaten in. Het is dan ook een uitdaging om een zilvershampoo te vinden waar geen sulfaten in verwerkt zitten, maar als je goed zoekt kun je ze zeker wel vinden. 

Deze shampoo zal ervoor zorgen dat het haar beschermd wordt en dat het kleurverlies verminderd. Zilvershampoo wordt ook gezien als een magische shampoo. Gebruik de sulfaatvrije zilvershampoo een keer en je weet meteen wat daar dan precies mee bedoeld wordt.