Kriebelhoest is erg vervelend en je wilt er zo snel mogelijk vanaf. De behandeling van hoest is echter afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten hoest, hoe je hoest kunt voorkomen en hoe je de hoest kunt behandelen om het ongemak zo snel mogelijk te verzachten.
Wat is kriebelhoest?
Kriebelhoest is net als slijmhoest een vorm van hoest. Je gaat hoesten wanneer je luchtwegen worden geprikkeld. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Je gaat hoesten omdat er iets in de luchtwegen zit wat er niet hoort. Dit kan bijvoorbeeld slijm zijn, maar ook stof of rook. Op die manier beschermt je lichaam je luchtwegen.
De symptomen van hoest
Hoest komt voor in allerlei variaties van licht tot zwaar. Als je last hebt van een lichte hoest, dan spreken we van kuchen. Een zeer zware hoest wordt ook wel een rochelhoest genoemd. Je kunt tijdelijk last van hoesten hebben, bijvoorbeeld wanneer je luchtwegen geprikkeld worden door rook en er een prikkelhoest ontstaat. Bij sommige ziektes aan de luchtwegen zoals COPD kan hoesten ook een chronische vorm aannemen. Naast hoesten kan je ook last krijgen van een droge keel of van een pijnlijke keel. Er worden twee soorten hoest onderscheiden: de kriebelhoest en de slijmhoest.
Kriebelhoest
Deze vorm van hoest wordt gekenmerkt door een kriebel in de keel. De oorzaak ligt vaak bij een externe prikkel zoals rook of stof. Ook wanneer je last hebt van hooikoorts kan je hier last van krijgen. Kriebelhoest is ook een symptoom van het griepvirus. Onder kriebelhoest vallen ook de prikkelhoest en de droge hoest.
Slijmhoest
Slijm in keel zorgt vaak voor een vastzittende hoest of slijmhoest. Deze vorm van hoesten wordt gekenmerkt door vastzittend slijm en slijm ophoesten. Het kan heel vervelend zijn wanneer het slijm zich moeilijk weg laat hoesten of dieper zit, tot in je longen. Slijmhoest is een typisch symptoom van een virus die griep of verkoudheid veroorzaakt.
Aandoeningen die hoesten veroorzaken
Hoesten is een symptoom van een aantal onderliggende aandoeningen. Meestal is hoesten relatief onschuldig en wordt het veroorzaakt door een virus die tot verkoudheid of griep leidt. Er kan echter ook een ernstige aandoening achter het hoesten schuil gaan.
Een keelontsteking
Een keelontsteking wordt naast hoesten met name gekenmerkt door pijn in de keel bij het praten en slikken en wordt veroorzaakt door een virus.
Ontsteking aan het strottenhoofd
De keelontsteking kan ook leiden tot een ontsteking aan het strottenhoofd. Dit komt vaak voor bij kinderen en wordt dan kroep genoemd. Naast hoesten heb je dan ook last van heesheid en een luide ademhaling.
Bronchitis
Bronchitis is een ontsteking in de lage luchtwegen en wordt vaak veroorzaakt door het griep- of verkoudheidsvirus. Er ontstaat hierdoor slijm dat je op wilt hoesten.
Een longontsteking
Bij een longontsteking heb je naast hoest ook last van een snellere en oppervlakkige ademhaling. Bovendien doet het pijn om te ademen.
Kinkhoest
Hoesten is een bekend verschijnsel van kinkhoest. Andere symptomen zijn benauwdheid en overgeven.
Astma en COPD
Deze longziekten worden onder andere gekenmerkt door hoesten.
Preventieve tips tegen kriebelhoest
Hoest die wordt veroorzaakt door een externe prikkel, kan relatief eenvoudig voorkomen worden door de prikkel die de kriebelhoest veroorzaakt geen kans te geven. In huis kun je hoest voorkomen door te zorgen voor een schone woonomgeving met zo min mogelijk stof. Het is ook belangrijk om de lucht niet te droog te maken door het gebruik van een airco of door veel te stoken. Vermijd andere prikkels die hoest veroorzaken, zoals verfdampen en sigarettenrook. Ook overmatig gebruik van je stembanden kan hoesten veroorzaken, dus je kunt de kans op hoesten verminderen door zo min mogelijk te schreeuwen.
- Voorkom droge lucht in huis
- Houd je huis goed schoon
- Vermijd verfdampen
- Rook niet en voorkom meeroken
- Schreeuw niet en praat rustig
Er zijn geen preventieve tips tegen slijmhoest, omdat de oorzaak daarvan niet ligt bij een externe prikkel. Slijmhoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het griep- of verkoudheidsvirus of een andere onderliggende aandoening.
Tips tegen hoesten
Aangezien hoesten een natuurlijk afweermechanisme is van het lichaam, is het belangrijk om de hoest niet te onderdrukken. De luchtwegen worden immers geprikkeld om het lichaam te ontdoen van iets wat er niet thuishoort. Door de hoest te onderdrukken ondermijn je dus de herstellende werking van je lichaam. Hoesten is iets wat in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. In de tussentijd kun je met de volgende tips de klachten wel verzachten.
Ten eerste kun je de keel verzachten door middel van een snoepje, hoestdrank of thee met honing. Drinken is sowieso een goed medicijn, door water of thee wordt het slijm in de keel namelijk losser waardoor je het makkelijker ophoest. Stop met roken of zorg ervoor dat je niet meerookt omdat dit het hoesten kan verergeren.
- Drink veel water of thee
- Smeer de keel met een snoepje, hoestdrank of thee met honing
- Rook niet en voorkom meeroken
Naar de huisarts?
Hoesten verdwijnt meestal vanzelf. Bovendien is de oorzaak in de meeste gevallen niet ernstig en is een bezoek aan de huisarts niet noodzakelijk. Houdt de hoest echter langer dan twee weken aan of komt de hoest regelmatig terug? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Hij kan een diagnose stellen en medicatie voorschrijven of je doorsturen naar een longarts voor een onderzoek in het ziekenhuis.