We zijn allemaal wel eens met spierpijn wakker geworden en dat kan best pijnlijk zijn. Vaak komt die spierpijn doordat je hebt gesport. Vaak voelt het alsof er een vrachtwagen over je heen gereden is. Maar wat is nu spierpijn en wat moet je er eigenlijk allemaal over weten?
Wat is spierpijn?
Spierpijn noemen ze ook wel myalgie. Wanneer je spierpijn hebt heb je simpel gezegd pijn in je spieren. Vaak zijn de spieren langdurig of overmatig belast. Je krijgt dan een ophoping van afvalstoffen en dan is dat vooral melkzuur. Hierdoor ontstaat er kramp, pijn of een stijf gevoel in de spieren. Na een aantal dagen verdwijnt de spierpijn vanzelf.
Welke oorzaken van spierpijn zijn er?
Vaak denkt men dat we spierpijn krijgen omdat er grenzen verlegt zijn tijdens het sporten. Maar je kunt ook spierpijn krijgen terwijl je niet gesport hebt. Spierpijn kan iemand ook krijgen omdat het een symptoom is van een ziekte. Zo kan je het bij infecties ziektes ook krijgen.
Spierpijn door sporten
Tijdens het sporten kan je ook een vorm van spierpijn voelen. Wanneer de spieren tijdens het sporten aangeven of het sporten ook echt moet komt meestal door melkzuur dat in de spieren of spiervezels zijn gekomen. Dit noemen ze ook wel vroege spierpijn. De spierpijn stopt wanneer je met sporten stopt.
Dan is er ook nog de vertraagde spierpijn en dat is de spierpijn die je voelt een dag na het sporten. Bij deze vorm van spierpijn is er een combinatie van melkzuur in de spiervezels maar dat er ook spiervezels scheuren.
Spierpijn zonder sporten
Wanneer je spierpijn krijgt zonder dat je gesport hebt is dat ook nog een oorzaak van spierpijn. Het kan zijn dat jij je verstapt hebt of dat er een scheurtje in de spier zit. Maar het kan ook zijn dat er infectieziekte is of dat het een symptoom is van griep.
Hoe kan je spierpijn verminderen?
O,jee. Spierpijn! Je bent er te laat bij en de spierpijn moet je toch nemen. Je kunt er niet heel veel meer aan veranderen maar eigenlijk wil je er toch wel graag zo snel mogelijk vanaf komen. Vaak zijn er nog wat tips die je zou kunnen proberen.
Een koud bad of koude douche: hierdoor vernauwen de bloedvaten voor een korte tijd waardoor zwelling en weefselafbraak verminderen. Wanneer het weefsel weer opwarmt gaat het bloed stromen. De afgebroken cellen worden door het bloed meegenomen en zo is het opgeschoond.
Een warme douche: Door het nemen van een warme douche, bad of sauna worden bloedvaten wijder omdat de spieren warm worden. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd omdat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt.
Spieren masseren met een warmte zalf: Wanneer de pijnlijke spieren gemasseerd worden met een warmte zalf kan dit 30% van de spierpijn afnemen. Door het masseren wordt de doorbloeding van de spier bevorderd. Ook de warmte die er van de zalf komt doet juist goed voor de spieren.
Voldoende drinken: Door voldoende drinken is er een betere doorbloeding waardoor de afvalstoffen beter afgevoerd worden.
Blijf bewegen: Juist door te blijven bewegen wordt het bloed door het lichaam gepompt waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd
Extra Magnesium: Magnesium zorgt ervoor dat spieren ontspannen. Dit vind je in noten, spinazie, peulvruchten en zaden.
Warmte zalf bij spierpijn!
Een warmte zalf kan wel baat hebben bij sommige mensen. Door de warmte en de massage kunnen spieren helpen om te ontspannen. De warmte zalf wordt vaak geadviseerd wanneer er sprake is van overbelasting van de spier. Een warmte zalf mag niet gebruikt worden voor wanneer een spier een ontsteking heeft.
Een warmte zalf kan eenvoudig zonder een recept van een arts gehaald worden. Het moet wel goed ingewreven worden in de huid. Juist door de massage geeft dit een goed effect op de spieren. Na het insmeren moeten handen goed gewassen worden. Er kan anders irritatie aan ogen ontstaan.
Wanneer je een goede warmte zalf gebruikt gaat het herstel sneller. Hierdoor is de spierpijn minder. Door het gebruik van een warmte zalf komt er een aangenaam verwarmend effect en door de dieptewerking is het beter voor de spieren.
Voordelen van een warmte zalf!
Door het gebruik van een warmte zalf, ontspannen spieren, stimuleert het de doorbloeding waardoor afvalstoffen het lichaam verlaten en zuurstof sneller bij spieren kunnen komen. Door een warmte zalf te gebruiken kun je op een duurzame manier spieren laten herstellen.
Voorkomen van spierpijn!
Wanneer je veel sport en spierpijn wilt voorkomen zijn er wel wat dingen die je zou kunnen doen. Je kunt de spieren voorbereiden op inspanning door een goede warming-up te doen. Juist daardoor is de kans op spierscheurtjes steeds kleiner. Wanneer je na een inspanning door sporten klaar bent doe dan altijd een cooling-down. Omdat je de inspanning dan langzaam afbouwt kan het lichaam zich aanpassen aan de overgang van inspanning naar rust.
Regelmatig bewegen is altijd goed maar de rust is ook belangrijk. Daarom is het belangrijk dat spieren niet overbelast raken. Bij spierpijn moeten de spieren 48 tot 72 uur rust hebben om te kunnen herstellen.
Na het sporten kan een warme douche of bad heerlijk zijn. Dit kan ook spierpijn tegengaan. In combinatie met een massage met een warmte zalf stimuleert de doorbloeding waardoor pijn ook sneller kan afnemen.
Het is belangrijk om eiwitten te eten. Hierdoor kan je spierpijn aardig door verminderen. Door het eten van eiwitten zorg je ervoor dat spieren sterk en gezond blijven maar ook het herstel van spieren wordt zo ondersteunt.
Een juiste lichaamshouding helpt ook voorkomen dat er spierpijn op komt zetten. Wanneer je te lang in een verkeerde houding achter de computer hebt gezeten kan er een akelige spierpijn ontstaan. Zet daarom de bureaustoel op de ideale hoogte maar ook het bureau zelf. Het is belangrijk dat beide voeten op de grond staan en armen ontspannen op het bureau leunen.
Het is belangrijk dat de spieren herstellen na inspanning. Wanneer er spierscheurtjes zijn ontstaan moeten deze kunnen herstellen. Bij te weinig rust kan er supercompensatie ontstaan.