Wat is diclofenac? Is het overal verkrijgbaar?
Soms krijg je van de huisarts medicijnen voorgeschreven waarvan je niet helemaal weet hoe de werking precies is en waar het medicijn eigenlijk bij kan dragen aan jouw medisch ongemak. Het is dan goed om dit na te vragen bij je huisarts, maar mocht dat om welke reden dan ook niet gelukt zijn, dan is het toch handig om hier meer over te weten te komen. Een van de meest voorgeschreven medicijnen is diclofenac. Maar wat is diclofenac dan voor medicijn en waar moet je allemaal op letten als je deze voor hebt geschreven?
Wat is diclofenac voor medicijn?
Diclofenac is een medicijn dat een pijnstillende werking heeft. Diclofenac helpt ook bij koorts, het heeft namelijk een koortsverlagende werking. Daarnaast heeft diclofenac ook een ontstekingsremmende werking. Diclofenac wordt vaak voorgeschreven aan mensen die een reumatische aandoening hebben.
Maar naast de reumatische aandoening kun je diclofenac voor nog veel meer pijnen voorgeschreven krijgen. Hierbij kun je dan denken aan hoofdpijn, menstruatiepijn, migraine, koliekpijn, koorts en andere soorten pijn. Ook tegen koorts bij griep of een verkoudheid kan een reden zijn om diclofenac voorgeschreven te krijgen.
Diclofenac valt onder de NSAID medicatie. Nu vraag je je misschien af wat dat dan precies zou betekenen? Dit wil zeggen dat het een niet – steroïdale ontstekingsremmer is, wat inhoudt dat het een ontstekingsremmend geneesmiddel is, waarmee ook koorts en pijn bestreden kan worden.
Wat moet je weten bij het gebruiken van diclofenac?
Diclofenac is een medicijn dat pijn kan verminderen, koorts kan verlagen en ontstekingen kan remmen. Diclofenac is een medicijn dat bij verschillende aandoeningen uitgeschreven kan worden. Na het innemen van de tabletten zul je na een uur beginnend resultaat moeten voelen en dan zal de pijn langzaam af moeten nemen.
Na inname zullen de tabletten toch wel 6 uren lang doorwerken. Mocht je tabletten voorgeschreven hebben gekregen die een vertraagde afgifte hebben, dan is het zo dat je pas na 2 uur na inname resultaat gaat merken. Medicijnen met een vertraagde afgifte hebben een werkingsduur tussen de 12 en 24 uur.
Ook is diclofenac te krijgen in injectievorm, deze werkt al na 15 minuten. Bij het gebruiken van een zetpil merk je ongeveer een half uur na inname verschil. Mocht je last hebben van een zwelling en roodheid, dan kan het wel een week duren voordat je resultaat ziet.
Diclofenac bijwerkingen
Bij het gebruiken van diclofenac kun je ook last krijgen van diclofenac bijwerkingen. Mogelijke diclofenac bijwerkingen zijn darmstoornissen en maagirritatie. Mocht je al eens eerder last hebben gehad van een zweer in de maag- of darm streek, dan is de kans groter dat je last krijgt van de bijwerkingen die op het maag- darmkanaal kunnen gaan spelen.
In zo een geval is het raadzaam om met je arts te gaan overleggen of je diclofenac nog wel mag gebruiken als je last hebt van diclofenac bijwerkingen. Daarnaast is het verstandig om voor het gebruik met een arts te overleggen als je last hebt van hartklachten of hartfalen of als je een beroerte hebt gehad.
Ook is het zo dat oudere mensen meer gevoelig kunnen zijn voor de bijwerkingen van diclofenac als dat jong volwassen mensen zijn. Ook is het niet verstandig om alcohol te drinken in de periode dat je diclofenac slikt.
Hoe dient diclofenac gebruikt te worden?
Voordat je diclofenac in kan gaan nemen is het handig om te weten welk soort tablet je hebt gekregen. Voor alle verschillende soorten tabletten zijn er andere voorschriften om ze in te kunnen en mogen nemen.
Wanneer de gewone omhulde tabletten voorgeschreven hebt gekregen kun je deze met een half glas water innemen. Ook zijn er de MSR tabletten, deze worden ook wel de maagsapresistente tabletten genoemd. Deze tabletten zijn bestand tegen de werking van maagzuur. Ook deze moet je innemen met een half glas water en je mag ze niet kauwen.
Daarnaast zijn er ook nog de tabletten met een vertraagde afgifte, Deze moet je ook weer heel doorslikken met een half glas water. Je mag het tablet niet kauwen of verfijnen, hierbij kan namelijk zonder dat dat zo bedoeld is alle werkzame bestanddelen tegelijk vrij komen. Deze tabletten lossen langzaam op en zullen minder bijwerkingen geven.
Diclofenac kan ook via zetpillen ingenomen worden. De bedoeling van een zetpil is dat je hem inbrengt in je poepgat. Hoe om je hem inbrengt maakt eigenlijk helemaal niet uit. Door de zetpil een beetje vochtig te maken met wat water is deze makkelijker in de anus te steken.
Mocht het niet mogelijk zijn om ze oraal of anaal in te nemen, dan kan diclofenac ook nog via een infuus gegeven worden. Zo een infuus neemt vaak maar een kwartiertje in beslag.
Wat is zwaarder tramadol of diclofenac?
Vaak is het zo dat bij pijn als eerst paracetamol wordt voorgeschreven. Mocht dit onvoldoende werken dan kan er voor andere medicijnen gekozen worden. Twee daarvan zijn diclofenac 50mg of tramadol. Maar wat is zwaarder tramadol of diclofenac 50mg?
Als eerst wordt er diclofenac 50 mg voorgeschreven. Mocht blijken dat deze niet voldoende werken, dan wordt meestal de tramadol voorgeschreven. Beide medicijnen vallen onder de NSAID medicijnen.
Tramadol heeft een sterkere pijnstillende werking, maar heeft geen ontstekingsremmende functie. Deze heeft diclofenac weer wel. Dit is meteen het antwoord op de vraag wat is zwaarder diclofenac of tramadol.
Waar kun je diclofenac krijgen?
Het is goed om te weten dat je diclofenac niet in de supermarkt kunt krijgen. Het is wel mogelijk om deze in kleine hoeveelheden bij een drogist te kopen. Diclofenac Kruidvat heeft een lagere dosering. Diclofenac Kruidvat zijn te verkrijgen tot 12,5mg. Het is wel zo dat diclofenac Kruidvat zonder recept te verkrijgen is. Maar voor de sterkere tabletten zul je toch echt naar een apotheek moeten.
Bij een apotheek zijn diclofenac tabletten tot en met 25 mg vrij verkrijgbaar. Mocht je diclofenac 50 mg nodig hebben, dan zijn deze alleen op voorschrift op recept van de behandelend arts te verkrijgen. Raadpleeg altijd een arts voordat je van plan bent diclofenac te gebruiken.